WBSO regeling 2020

Naast het zorgen voor genoeg inkomsten, is letten op je uitgaven ook belangrijk voor startsups. Simpel gezegd: elke 1000 euro die je niet uitgeeft, hoef je ook niet te verdienen. De overheid stelt een aantal regelingen ter beschikking om het leven iets makkelijker te maken. Zo is er de innovatiebox, aftrekposten, vrijstellingen voor kleine ondernemers, startersaftrek en WBSO. Wij gaan aan de slag met de laatste.

De WBSO regeling (Wet Bevordering voor Speur- en Ontwikkelwerk) waarmee je je loonlasten flink naar beneden kunt brengen als je op een innovatief manier nieuwe producten ontwikkelt. Er zit een aantal voorwaarden aan, en kan soms complex overkomen, maar het zeker de moeite waard. Uiteindelijk kan het namelijk gaan om tienduizenden euro’s aan loonheffing die je niet hoeft te betalen. Een versimpelde uitleg: Stel je betaalt iemand een salaris van 3000 euro bruto. Dan heb je ongeveer 1000 euro aan loonheffing. In 12 maanden betekent dat 12.000 euro aan loonheffing. Als je vervolgens 30 euro per uur aan WBSO krijgt voor 200 uur, is dat 6.000 euro waard*. Die mag je van je loonheffing aftrekken waardoor je nog maar de helft van deze kosten daadwerkelijk hoeft te betalen.

Voor 2019 hadden wij niemand op de loonlijst staan, dus geen loonheffing, en dus niets aan WBSO. Voor 2020 ziet dit er anders uit, dus we gaan hier wel op inzetten. We gaan 2 projecten indienen: ons AR doorontwikkeling en onze nieuwe product uitwerken. We zetten 75% van de uren op het eerste project, en 25% op het tweede project. Je mag tussentijds schuiven met uren tussen de twee projecten, dus we hoeven het niet heel exact uit te werken. We kiezen ervoor om het per kwartaal in te dienen, voornamelijk omdat de toekomst best nog wel een koerswijziging in petto kan hebben. Dan zijn we flexibeler met een kwartaal aanvraag. Je mag overigens de uren die je niet gebruikt hebt meenemen naar volgend kwartaal, dus ook dat zorgt voor wat meer flexibiliteit.

We hebben besloten om WBSO te doen met behulp van een extern bureau. De definitie van wat wel en niet onder WBSO valt, is niet heel helder voor een beginnend WBSO-er. Zo hoort vooraf uitzoeken hoe je beoogde product gaat werken er niet bij, maar tijdens de ontwikkeling vastlopen en dan uitzoeken wat je moet doen wel. Iets ontwikkeling dat nieuw is voor jouw bedrijf valt onder WBSO, tenzij het te triviaal is. Dit is extra lastig voor software development omdat de lijn tussen inrichten en ontwikkelen lastig is. Het opzetten van een ontwikkelomgeving of server in Azure is geen WBSO, het ontwikkelen van software wel. Hoe zit het dan met code schrijven in de ontwikkelomgeving van Azure? Of het schrijven van functies die worden aangeroepen om een server automatisch op te laten zetten? Het luistert nauw en kan ook nog afhankelijk zijn van de beoordelaar. Een extern bureau heeft dit al honderden keren gedaan, dus ze kennen de klappen van de zweep. Uiteraard betaal je ook iets voor dit bureau, maar vaak zie je dat zij er meer uren voor je uithalen dan jijzelf waarmee ze zichzelf terug verdienen. Misschien nog een beter argument: beter een klein deel afstaan aan hulp dan het zelf doen en helemaal niets krijgen.

*Disclaimer: het werkelijke rekensommetje is iets complexer, maar dit is wel het basis idee.

Previous
Previous

Road Trip 2019

Next
Next

Aandeelhoudersovereenkomst en statuten