Wanneer David & Goliath hun krachten bundelen
Eerst even een klein leermomentje van Wikipedia
In 1 Samuel 17:31-54 wordt verteld hoe de reus Goliath door David verslagen werd. Goliath stond tussen de beide legers in om het Israëlitische leger uit te dagen tot een tweegevecht tussen hem en een Israëlitische kampioen, in plaats van een groot gevecht tussen de twee legers (waarbij aan beide zijden zware verliezen zouden vallen). Als Goliath in een tweestrijd de Israëlitische kampvechter zou verslaan, zouden de Israëlieten zich moeten overgeven en omgekeerd. 40 dagen achter elkaar spotte Goliath zo met het Israëlitische leger, want niemand durfde het tegen hem op te nemen.
Op de veertigste dag bond de herdersjongen David echter de strijd met hem aan, in naam van JHWH en alleen gewapend met een slinger. Hij velde Goliath met een steen tegen het voorhoofd. Hierna onthoofdde David Goliath met diens eigen zwaard. Het hoofd bracht hij naar Jeruzalem, de wapens naar zijn tent. Een aantal jaren later werd het zwaard in een heiligdom bewaard, want toen nam de voortvluchtige David het zwaard van Goliath uit het heiligdom van Nob mee, omdat hij niet over zijn eigen zwaard kon beschikken (1 Samuel 21:10; 22:10).
De underdog is populair
Tegenwoordig wordt het verhaal vooral gebruikt als iemand een strijd aangaat vanuit een underdog positie. Zoals Apple in de begin jaren deed met IBM. Of zoals Max Verstappen tegen Louis Hamilton deed toen Max zijn eerste wereldtitel won. Of zoals het Nederlandse moonback.com als eerlijk boekingsplatform de strijd aan gaat met het evil booking.com. Eerlijkheid gebied te zeggen dat David wel vaker verliest dan wint van Goliath, maar het zijn natuurlijk de keren dat David wel wint die tot de verbeelding spreken. Maar wat nou als David en Goliath niet tegen elkaar maar met elkaar zouden strijden? Wat nou als zij hun krachten bundelen?
David feat. Goliath, een gouden combinatie
Sinds kort hebben wij als David de krachten mogen bundelen met Goliath. In ons geval gaat het om ECT, en hoewel er nooit een strijd tegen elkaar heeft plaatsgevonden, is erg toch zeker een duidelijk krachtsverschil tussen onze twee organisaties. ECT is marktleider in de Nederlandse haven op zowel volume, snelheid als technologische ontwikkeling. Zelf in Europa zijn de toonaangevend op alle gebied. En dat al sinds de uitvinding van containers dik 50 jaar geleden. Ze zijn onderdeel van Hutchison Ports, een internationaal bedrijven met 54 havens wereldwijd. Ze opereren in 25 landen en in 2022 ging er in totaal 84,8 miljoen TEU door het bedrijven.
Poort8 heeft 7 werknemers. 😂
En toch hebben we elkaar gevonden en kunnen versterken. Poort8 is juist door de kleine omvang veel wendbaarder. Beslissingen hoeven niet door 10 lagen de top te bereiken, en doelstellingen kunnen prima even op pauze gezet worden als een mooie kans zich aandient. En die mooie kans kwam. Poort8 is bezig om met HeyWim een container tracking oplossing in de markt te zetten. Vanwege eerder contact hebben we ECT uitgenodigd om een pitch aan te geven. Dat trok de interesse. Na een paar vruchtbare brainstorm sessie werd het uiteindelijke idee geboren: Poort8 kan aan ECT data leveren over andere terminals in de haven, uiteraard onder de voorwaarden die elke bron zelf hieraan stelt. Hiermee is ECT in staat om een totaal beeld van de haven te creëren op hun platform.
Aan beide kanten moest er even geschakeld worden. Het ontwikkelteam van de ECT portal MyTeminal zag het wel zitten, maar moet dit soort beslissingen wel voorleggen aan de board. Uiteindelijk gingen ze ermee akkoord. Voor Poort8 betekende dit ook nog even een nieuw techniek bouwen waarmee dit gerealiseerd kon worden. Ook de designers van beide bedrijven werden nauw betrokken om te zorgen dat ook de user experience dik in orde was. Daarna was het wachten op d-day: 3 april ging de knop om. MyTerminal Other Terminals was een feit.
David + Goliath = disruption 💣
En toen gebeurde het! Langzaam maar zeker ging er een golf door logistiek Nederland. Mensen gingen elkaar bellen, mensen gingen naar het havenbedrijf bellen, naar de topsector, concurrenten belden ECT, onze stakeholders lieten berichten achter. Er werden zelfs een paar mensen een beetje zenuwachtig doordat ze aan hun eigen posities begonnen te twijfelen. Er werd ook hier en daar druk uitgeoefend in een poging de boel offline te halen, maar uiteindelijk hielden we beiden stand. Een heel avontuur dat ECT wederom als tech leider bekrachtigde en Poort8 definitief een plek gaf binnen de Nederlandse logistieke als serieuze innovator om rekening mee te houden.
Moraal achter het verhaal
Ja, het was een mooi avontuur en stiekem hebben we er ook van genoten dat het zoveel los maakte in markt. Poort8 gelooft er ook heilig in dat data delen de toekomst heeft. En dat is wat we hier gedaan hebben. Data zou deelbaar moeten zijn voor iedereen onder dezelfde voorwaarde. Er is publieke data met voorwaarden van de bron en er is betaalde data met voorwaarden van de bron. Wij geloven er heilig in dat het product Rotterdamse Haven beter wordt als deze data makkelijk gedeeld wordt. En dat gaat twee kanten op natuurlijk. Dus nu staat er ‘other terminals’ data bij ECT, maar wellicht kan dat ook wel andersom. Laten we hopen dat we in de tweede helft van dit jaar weer zo’n schokgolf kunnen veroorzaken en zo beetje bij beetje van data delen de standaard maken in plaats van de uitzondering.