Pre-mediation

Crash 1 is een feit. Vorige week zijn we in een zakelijk meningsverschil beland. En ondanks dat we op proces niveau de juiste stappen hebben gezet en op emotioneel niveau extra de ruimte hebben gegeven, zijn we op inhoudelijk niveau niet op een lijn gekomen. Dit moeten we dus ook nog zien te bereiken. Het belangrijkste: de wil is er! We hadden vorige keer aan het eind besloten om te kijken of we de juiste externe hulp hiervoor kunnen inschakelen. Via een bevriende ondernemer krijgen we de tip om met een duo bestaande uit een advocaat en een bedrijfspsycholoog in gesprek te gaan. Zij begeleiden als duo al enkele jaren startups die deelnemen aan het startup bootcamp incubatie programma. Ze hebben dus de juiste ervaring én expertise om ons vooruit te helpen. Ze bieden ons aan om een startgesprek te doen van pre-mediation. Dit is vergelijkbaar met mediation, met het verschil dat bij mediation je al diep in een echt conflict zit en bij pre-mediation start voordat de conflicten ontstaan. Vorige week was voor ons een heftige dag, maar van een conflict is nog zeker geen sprake omdat we wel nog steeds hetzelfde willen en in de juiste sfeer samen naar oplossingen aan het zoeken zijn. Dus pre-mediation past perfect!

We hebben de afspraak gemaakt voor vrijdagmiddag. Als we daar komen, starten we met een kort gezamenlijk gesprek waarna we ieder ongeveer 10 minuten alleen met de 2 coaches zitten. Daarna komen we weer bij elkaar, leggen zij hun bevinden op tafel en zoeken we gezamenlijk naar de weg vooruit. De eerste conclusies zijn bemoedigend! Ze geven aan dat we er als team goed inzetten. Ze zijn ervan gecharmeerd dat we onze (inhoudelijke) rolverdeling al zo ver hebben uitgedacht en verdeeld. Daarnaast lijken we dezelfde drive te hebben en ongeveer hetzelfde voor ogen te hebben. We weten wat we willen en we wat niet. Het struikelpunt zit voornamelijk in waardering. Krijgt iedereen de juiste waardering voor zichzelf en voor de ander? Is er iemand die er nu al uitspringt en hoe ga je ermee om als dat gaat ontstaan? Het advies om hiermee om te gaan is het splitsen van onze rollen en in deze splitsingen de eventuele verschillen aan te brengen. Deze rollen zijn onze foundersrol en onze uitvoerende (dagelijkse) rol.

De founders rol gaat over aandelen, stemrecht, dividend etc. De beslissingen die op in deze rol genomen worden, zijn impactvolle langetermijn beslissingen. Welke aandelen iedereen krijgen, welk stemrecht en hoeveel dividend wordt bepaald op basis van initiële inbreng. Dit kan in vele verschillende vormen: kennis uit eerder ondernemingen, het hebben van een relevant netwerk, het hebben van het idee of zelf het product, financiële inbreng, verschil in risico (bijvoorbeeld door eerder of later fulltime beginnen), etc. Deze elementen samen vormen de basis waarop je de initiële verdeling bepaald. Deze verdeling staat vast en kan ook niet veranderen behalve bij vertrek van iemand (al dan niet vrijwillig) of op basis van eigen initiatief. In deze rol functioneer je dan ook op basis van de aandeel in het bedrijf.

Je uitvoerende rol gaat over simpel wat je met je dag doet. De vergoedingen die hierbij horen zijn grofweg in te delen in management fee (of salaris voor toekomstige werknemers) en bonussen. Je bent uiteraard vrij om dit in te richten zoals je zelf wilt, maar vaak zie je ongeveer dezelfde elementen terug. Management fee bepaal je vaak op basis van input (aantal uren), output (resultaten), verantwoordelijkheid (aantal medewerkers, omzet of aantal accounts) of marktwaarde voor jou functieprofiel. Dit kan jaarlijks worden bijgesteld indien nodig. Bonussen worden toegekend bij uitzonderlijke prestaties en/of wanneer vooraf gestelde bonus targets zijn gehaald. De bepaling van het al dan niet halen van targets kan op vele manier. Het team zal hiervoor zelf een manier moeten vinden die voor hun werkt.

Door deze twee elementen te scheiden en hierin de juiste verdelingen te leggen, is het mogelijk om op basis van gelijkheid toch verschillen te hebben. Het ene team zal alles gelijk houden, het andere team zal overal verschil in aan brengen. De middenweg zal wellicht het meest gebruikelijk zijn.

Voor ons helpt dit ten eerste op conceptueel niveau. Door te realiseren dat die twee rollen feitelijk verschillend zijn, en je ze dus ook verschillend moet benaderen en belonen, kun we onderwerpen makkelijker in hun context plaatsen. Daarnaast heeft het ons geholpen om onze vraag over gelijkheid en verschil een flinke zet de juiste richting in te geven. Een zeer fijne en verhelderende dag!

Previous
Previous

The Odyssey Hackathon 2019

Next
Next

Statuten en aandeelhoudersovereenkomst