The Odyssey Hackathon 2019

Ons new-tech compas heeft iets moois onder onze aandacht gebracht: The Odyssey Hackathon 2019. Tijdens deze hackathon staan Blockchain en Artificial Intelligence centraal. Het is de grootste BLockchain en AI hackathon ter wereld. Er zijn totaal 600 deelnemers, 200 Jedi’s (experts) en 200 ondersteunende staf van wie het mereldeel vrijwillig. 20 bedrijven zijn aangehaakt om ieder een onderwerp (track) te supporten. Ze hebben een case gemaakt waar alles om zal draaien tijdens de hackathon. Voor ons is de case over lading verzekeren in de logistiek erg interessant. Ten eerste omdat dit een hot topic in de logistiek en ten tweede omdat we graag in de verzekeringswereld willen raken. Dat laatste heeft ermee te maken dat er in deze wereld veel interesse is in data gedreven oplossingen die in het verlengde liggen van onze proposities. Daarnaast gaat er veel geld in om wat betekent dat investering die een verbetering teweeg brengen ook snel lonend zijn. Met het juiste netwerk en de juiste pitch is er dus veel mogelijk en zijn er mooie resultaten te bereiken.

Voor ons is belangrijk of we geloven dat deze hackathon ons den stapje dichterbij dit netwerk kan brengen. We moeten onze beperkte resources immers efficiënt inzetten. Na een beetje wikken en wegen gaat de kogel door de kerk: we schrijven ons in! Er is een selectie procedure en lang niet iedereen mag meedoen, dus we moeten een goed verhaal inleveren en krijgen daarnaast een aantal interviews. Deze lopen volgens ons goed, maar ondanks dat we zelf een goed gevoel aan over houden, lezen we even later op de website van Odyssey toch dat de track vol zit. Nu blijkt dat het blijkbaar uiteindelijk erg graag wilden, want we zijn allemaal flink teleurgesteld. Officieel hebben we nog niets gehoord, dus we besluiten zelf aan de bel te trekken om te horen of het klopt en waarom. Dan blijkt dat we nog niet helemaal kansloos zijn, want ze willen ons graag nog een keer spreken. Goed nieuws dus! En nog beter nieuws volgt in dat gesprek, want we mogen wél meedoen!

Nu we weten hoe graag we mee willen doen, worden we nog enthousiaster. We gaan de voorbereiding in. Hierin beschouwen we de case inhoudelijk. Het blijkt dat de oplossingen goed mogelijk zijn en op meerdere manieren ingevuld kan worden. Dat is goed nieuws voor ons, want dan kunnen op zoek gaan naar een manier om ons positief te onderscheiden van de rest. Tijdens de voorbereidende Skype calls blijkt al wat we verwacht hadden. De andere teams zijn technisch (veel) sterker en sommige hebben zelfs al een product of dienst. Als we op dat gebied het gevecht aangaan, dan verliezen we hoe dan ook. We zullen ons dan ook op een andere manier moeten onderscheiden. Gelukkig voor ons past dat perfect bij ons. We zijn namelijk allemaal in staat om juist dat gene te doen waar pure techneuten vaak in falen: de brug slaan tussen technologie en de werkelijke wereld. Veel technologische hoogstandjes zijn in het verleden roemloos ten onder gegaan omdat ze of niet aansloten bij de vraag of geen voet aan de grond kregen. Dat laatste noemen we adoptie. Daarnaast in onze logistieke kennis en inzichten van een hoger niveau dan de andere. Strijdplan in het kort: we gaan veel vragen stellen, we gaan inzetten op een strak adoptie plan en brengen onze logistieke kennis op de juiste manier in. Technisch zullen we mikken op een oplossing die ‘slechts’ een voldoende zal krijgen. Daar laten we dan een aantal punten laten liggen ten opzichte van de concurrentie, maar die moeten we ons onze krachtvlakken dubbel en dwars kunnen terugpakken. Dit geeft ons de beste winkansen.

Een ander belangrijk element voor ons als team om mee te doen, is dat we graag willen weten hoe we het gaan doen als team. Lukt het ons om met plezier onder druk op hoog niveau te presteren? Zijn we daadwerkelijk zo complementair als we denken? Anders gezegd: dit wordt de eerste echte test of Team Poort8 het gaat redden als we straks als volwaardig bedrijf opgesteld staan. Spannend!

Previous
Previous

Odyssey winnen!

Next
Next

Pre-mediation